Ziarna kawy pochodzą z owoców, które rosną na krzewach w subtropikalnych klimatach. Tam właśnie zaczyna się ich długa podróż, której etapy przedstawimy Ci poniżej. Zaparz swoją ulubioną kawę i usiądź wygodnie do lektury!
Kilka słów o kawowcu
Kawowiec to rodzaj wiecznie zielonych krzewów i drzew, który jest uprawiany w strefie międzyzwrotnikowej Afryki, Ameryki Południowej i Azji. Gatunków kawowca jest bardzo wiele, ale głównie uprawiane są arabica (ok. 70%), robusta (ok. 30%) oraz mniej znana liberika (ok. 1%). Owoc kawy to nic innego jak czerwony pestkowiec zbliżony swoim wyglądem do jagody. Najlepsze kawy są uprawiane na plantacjach w terenach górskich, gdzie jest odpowiedni mikroklimat i występują obfite deszcze.
Sadzenie krzewów i zbiór owoców
Sadzenie kawy odbywa się zazwyczaj w szkółkach, w których panuje około 24 stopni Celsjusza, a podłoże jest wilgotne i zacienione. Po około 2-3 latach, zależy od ich gatunku, krzewy zaczynają rodzić owoce. Te z kolei są często nazywane “wiśniami kawy” ze względu na ich głęboki, czerwony kolor. Niezależnie od miejsca uprawy, kawa na plantacjach jest zbierana ręcznie, co wymaga pracochłonnej pracy, często w trudnych warunkach.
Przetwarzanie owoców
Przetwarzanie odbywa się jak najszybciej po zbiorach, aby uniknąć zepsucia owoców. W zależności od zwyczaju danego kraju może się odbywać na dwa najpopularniejsze sposoby:
- Metoda przetwarzania na “sucho” - często wykorzystywana w Afryce z uwagi na ograniczony zasób wody. Jest to najbardziej naturalny sposób przetwarzania owoców, który polega na pozostawieniu zbiorów na słońcu, aż do wyschnięcia. W zależności od pogody proces ten może trwać do kilku tygodni dla każdej partii kawy. Wyschnięte owoce w późniejszym etapie są obierane z łupin i wysyłane do hurtowni.
- Metoda przetwarzania na “mokro” - jak sama nazwa wskazuje, jest to metoda wykorzystująca wodę. Owoce są umieszczane w urządzeniach miażdżących, które oddzielają masę włóknistą od ziaren. Następnie ulegają segregacji w wodzie i w końcowym etapie są umieszczane w zbiornikach fermentacyjnych. Proces ten może trwać od 12-24 godzin. Po nim ziarna są oczyszczone z warstwy zbędnego śluzu i gotowe do suszenia.
Klasyfikacja i sortowanie
Klasyfikacja ziaren jest jednym z kluczowych etapów procesu produkcyjnego kawy. Oceny podlegają wielkość i waga ziarna. W celu dokonania takiej klasyfikacji ziarna są przepuszczane przez serię ekranów o różnej wielkości. Również są testowane pneumatycznie, za pomocą strumienia powietrza, co pozwala oddzielić ziarna lżejsze od cięższych. Dzięki sortowaniu wadliwe ziarna są usuwane i mamy pewność, że pozostałe są najwyższej jakości. Często spotyka się jeszcze sortowanie ręczne, co sprawia, że do eksportu trafiają ziarna najwyższej jakości. Następnie kawa leżakuje w miejscu zbioru przez okres około dwóch lat i później trafia prosto do producenta, gdzie rozpoczyna się jej drugi aromatyczny etap.
Dalsza część w kolejnym artykule -> Etapy produkcji kawy - od ziarenka do filiżanki cz.2