Trufle – opowieść o smaku, zamknięta w pysznej kuli.
Pamiętasz klasyczne bombonierki, które dołączało się do kartki z życzeniami i bukietu kwiatów? Dziś coraz rzadziej można je spotkać, stały się wręcz reliktem przeszłości, jednak… ochota na zamkniętą w czekoladce rozkosz, wcale nie mija! Wręcz przeciwnie – mamy ochotę na prawdziwy, wyjątkowy smak, jedwabiste nadzienie, zaskakujące w połączeniu smaków. Takie rarytasy śniły nam się po nocach. I tak powstały nasze obłędnie pyszne praliny – trufle. Te niepozorne, acz piękne kule, zaskakują smakiem i tym, jak rozpływają się w ustach. W baumgart Kaffee znajdziesz trufle z naszej manufaktury Baumgart Chocolatier. Zapraszamy Cię w podróż do krainy okrągłości i zaskoczenia.
Trufle
28,00 zł
Nie produkujemy – tworzymy.
Znasz powiedzenie, że „małe jest piękne”? Nasze trufle dopisują do niego drugą część: „małe jest piękne i pyszne!”. Dokładnie to myślisz, kiedy próbujesz kuleczek pierwszy, drugi, trzeci raz! Nasze kubki smakowe na samą myśl tańczą taniec radości! Z przyjemnością opowiemy, jak powstają te okrągłe rarytaski, bo tworzenie trufli to poezja dla oczu. Robieniem trufli zajmują się nasze wspaniałe panie, które same nazywają trufle, swoją małą armią pyszności. Każdy etap ich powstawania kojarzy się z innym… zabiegiem spa! Trufle są pieszczone, gładzone, masowane, obtaczane, by na końcu – tak wypielęgnowane, trafić wprost w dziesiątkę Twoich smakowych potrzeb. Ale do rzeczy…
Temperowanie, umiejętności i uważność – składowe truflowego sukcesu.
Temperowanie może kojarzyć się z kredkami i ołówkami, jednak w naszej świadomości to termin zarezerwowany dla czekolady! Jest to pierwszy etap pracy nad czekoladą, która właśnie wtedy osiąga odpowiednią temperaturę, by pracować z jej kształtem i formą. Dzięki temu czekolada nie traci na połysku, a nawet go nabiera! Kiedy proces temperowania jest zakończony sukcesem, czekoladę wylewa się do malutkich korpusów, gdzie tworzy ona armię połyskujących kuleczek. Do tego potrzeba cierpliwości, precyzji i miłości do czekolady. Kiedy wylana czekolada odpoczywa w korpusach, przygotowujemy dla niej autorskie nadzienia. Każda jedna kulka nadziewana i domykana jest ręcznie. Każda. Mniam!
Smaki i smaczki, czyli co w truflach drzemie?
Nadzienia, które znajdziesz w naszych truflach, to odzwierciedlenie tego, co nam w duszach, a w zasadzie w kubkach smakowych gra! Każda kuleczka nadziewana jest ręcznie, a nadzienie… no cóż! Pełna gama smaków! Nasze trufle czekoladowe otrzymały wypełnienie orzechowe, karmelowe, szampańskie, ciasteczkowe, pistacjowe. Każda czekoladowa trufla obtoczona jest także posypką: kokosową, kakaową, malinową czy z kruszonych orzechów. Pomyśl, czego pragniesz i znajdź to w naszych słoiczkach. Możesz zapomnieć o bombonierkowej folii i plastikowych tackach. Estetyczny szklany słoiczek, który przyjazny jest środowisku, a na nim autorska etykieta – oto oprawa godna trufli z Baumgart Chocolatier.
Czego szukać w czekoladowych truflach?
W naszej ofercie znajdziesz:
- trufle ciasteczkowe z nadzieniem fistaszkowym, w mlecznej czekoladzie, w posypce ciasteczkowej,
- trufle malinowo – orzechowe z nadzieniem orzechowym, mleczną czekoladą i kwaskową posypką malinową, która cudownie komponuje się ze słodyczą nadzienia,
- trufle kokosowe z szampańsko – winnym nadzieniem, białą czekoladą, w posypce z wiórek kokosowych,
- trufle pistacjowe z fenomenalnym nadzieniem pistacjowym (60% pasty pistacjowej), w białej czekoladzie i posypce z kruszonych pistacji,
- trufle karmelowe z wyrazistym karmelowym nadzieniem, zamkniętym w głębokiej czekoladzie deserowej, w posypce z kakao.
Nasze trufle, jak wszystkie czekoladowe smakołyki, wytwarzane są z prawdziwej belgijskiej czekolady, która nie ma sobie równych. Jeśli przechodzi ci przez myśl, że wszyscy tak piszą… sprawdź! Wiemy, co mówimy.
Trufle, trufelki – czym się tak zachwycamy?
Jako miłośnicy czekolady i wszystkiego, co można z nią połączyć, nie mogliśmy odmówić sobie stworzenia tych perełek. Każda z ośmiu kul, które znajdziesz w słoiczku to efekt naszej czekoladowej pasji. To najwyższa jakość słodkości, nietypowe połączenie, wyrazistość i delikatność zarazem. Gęsta masa, belgijska czekolada i ręczna praca – wszystko to składa się na efekt. Chcielibyśmy napisać, że to efekt wow, ale lepszym określeniem będzie jednak efekt „mmmmmmm, pyszne”. Skosztuj, wybierz swoje ulubione i, jeśli masz ochotę, daj nam znać – będzie nam bardzo miło, jak napiszesz opinię, komentarz lub wiadomość prywatną. Czytamy wszystkie! Do poczytania, a póki co… pięknej podróży przez świat czekoladowych trufli!