Darmowa dostawa od 111 zł
100 dni na zwrot
wysyłka w 24h!
Jak palimy kawę?

Jak palimy kawę

Czyli garść doświadczenia i szczypta magii…

Nasza palarnia powstała z miłości do kawy. Dzięki pasji i umiłowaniu do jej smaku, wiedzieliśmy, że każde ziarno będziemy traktowali z należytą uważnością. Tak było od samego początku, choć, by w pełni wydobyć to, co kawa ma sobie najlepszego – musieliśmy przejść krętą drogę. Przekonaliśmy się, że dobre ziarno to nie wszystko, a na finalny efekt wpływ ma każdy etap produkcji. Z radością stwierdzamy, że dziś proces ten dopieszczamy w najmniejszym szczególe, a efekty cieszą naszych klientów.

Długa droga do Żołędowa czyli skąd sprowadzamy ziarna kawy?

W naszej ofercie znajdują się kawy z Brazylii, Kolumbii, Etiopii, Gwatemali, Hondurasu, Panamy, Dominikany czy Indonezji. Mamy sprawdzonych dostawców, jednak sami także poddajemy ziarna obowiązkowej, restrykcyjnej kontroli. Nasze kawy to 100% Arabica, w której wyczuwa się posmak owoców, rześkość i lekką kwasowość. Nie oznacza to jednak kwaśnej kawy, bo kwaśny to smak nieprzyjemny i niemile widziany w filiżance. Wyobraź sobie owoc, który dojrzewa. Oddaje on kwasowość swoim ziarnom. To dzięki wyważonej kwasowości dojrzała morela jest nie tylko słodka, ale jej smak zostaje pysznie podkreślony.

To samo można powiedzieć o ziarnach kawy. Te, które do nas trafiają, rosną na odpowiednio nawodnionych, żyznych glebach, na plantacjach, które leżą w tak zwanym pasie kawowym. Jest to obszar między 23 a 25 równoleżnikiem południowym. Drzewka, na których rośnie kawa są regularnie przycinane, owoce zbierane są w idealnym momencie, najczęściej ręcznie. Wszystko to składa się na jakość. Jednak, jak już wspomnieliśmy – dobre ziarno to dopiero wstęp do sukcesu.

Jak palimy kawę?
Jak palimy kawę?

Dbałość o kawę w Twoim domu czyli profesjonalne opakowania

Świeżo palona kawa po odleżeniu w przewiewnych skrzyniach, trafia do specjalnych opakowań. Jako profesjonalna palarnia, dbająca o każdy szczegół i każdy etap produkcji, wybraliśmy opakowania z odpowiednim wentylem. Dzięki niemu kawa zachowuje doskonały smak, ponieważ umożliwia on wypuszczanie nadmiaru dwutlenku węgla, a nie pozwala na przedostawanie się do środka powietrza. To rozwiązanie idealne, które długo pozwala cieszyć się jakością.

Jak palimy kawę?

Nadzór i testy czyli od kontrolera do… przyjaciela

Każda partia kawy trafia na nasze stoły cuppingowe. Cupping to najbardziej obiektywna metoda ewaluacji kawy. Wówczas poddajemy kawę szeregowi testów, a oceniane przez nas są zarówno surowe ziarna, jak i wypalona kawa. Na ostatecznym etapie w naszej palarni słychać radosne siorbanie, bo to właśnie sprawia, że lekko napowietrzony napar rozprasza się równomiernie po kubkach smakowych. Wówczas możemy ocenić czy kawa jest kwasowa, słodka, czy ma goryczkę, jakie nuty są w niej wyczuwalne.

Aby zachować najwyższe standardy, wdrożyliśmy w naszej palarni system HACCP, a także jesteśmy pod stałą kontrolą i nadzorem Sanepidu, IJHARS czy Okręgowego Urzędu Miar i Wag. Jednymi z naszych ulubionych historii są te, w których kontrolerzy wracają do nas jako klienci. A po czasie stają się przyjaciółmi palarni!

Jak palimy kawę?

Robusta – czy jest się czego bać?

W naszej palarni palimy 100% Arabicę z różnych stron świata. Palimy kawy Single Origin czyli kawy z jednej plantacji, ale także robimy autorskie mieszanki różnych kaw, również 100% Arabica. Dlaczego? Dlatego, że jako naród, chcemy wiedzieć, że pijemy czystą, idealną Arabicę. W praktyce jednak… nie zawsze ją lubimy! Robusta medialnie uznana została za tę mityczną gorszą siostrę, przed którą wszyscy uciekają. Nauczeni doświadczeniem, wiemy jednak, że odpowiednio wypalona Robusta, jest dobrym dopełnieniem smaku, dlatego nie boimy się wypalać także jej. Oswoiliśmy Robustę, która… cieszy nas smakiem w autorskich mieszankach! Warto przekonać się o tym na własnych kubkach smakowych!

Jeśli jednak zależy Ci na 100% Arabice, zawsze znajdziesz informację na opakowaniu czy naszej stronie internetowej. Jesteśmy transparentni.

Jak palimy kawę?

Baumgart Kaffee – serce i wiedza zamknięte w opakowaniu

W naszej palarni zwracamy uwagę na każdy detal i każdy etap produkcji. W swoją pracę wkładamy nasze kawowe serca, by klient cieszył się smakiem i aromatem. Wybieramy najwyższej klasy ziarna, rozwijamy własne umiejętności, a mistrzowie palenia kawy dbają o najmniejsze szczegóły. Nasze możliwości produkcyjne to ponad tona doskonałej jakości kawy dziennie. Kawa, którą dostarczamy klientom jest świeża, zazwyczaj do 30 dni od upalenia. To idealny moment!

Czasem śmiejemy się, że w naszych żyłach nie płynie krew, a kawa. Cieszy nas, że możemy podzielić się tym, na czym znamy się najlepiej i tym, co kochamy najbardziej. Skorzystaj z naszego doświadczenia i weź to, na co zasługujesz – najlepszą kawę wprost z naszej palarni.

Darmowa dostawa od 111 zł
Szybkie i bezpieczne płatność online
Wysyłka już w 24h!
100 dni na zwrot
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl