Espresso to najprawdziwsza włoska kawa - mocna, ale i niezwykle aromatyczna, doceniana przez prawdziwych kawoszy. Potrafi szybko postawić na nogi i zachęcić do działania. Niewielu słyszało jednak o sposobach na urozmaicenie tak zwanej małej czarnej. Dlatego wybraliśmy dla Was 12 rodzajów espresso i przedstawiliśmy je na infografice.
Espresso? Wyjaśniamy!
Nazwa wywaru w języku włoskim oznacza dosłownie kawę wyciskaną, od włoskiego "es presso" co znaczy "pod ciśnieniem". Espresso jest tak popularne w krajach południowej europy, że często (ku zaskoczeniu zagranicznych turystów) otrzymuje się je po zamówieniu, w kawiarni czy restauracji, po prostu kawy. ;-)
- Ristretto - to wybór prawdziwych koneserów kawy. Ristretto to tzw. skrócone espresso, ponieważ do jego przygotowania używamy tylko 15 ml wody. Włosi mają w zwyczaju popijać aromatyczne ristretto szklanką niegazowanej wody mineralnej.
- Solo to nazwa najprawdziwszego włoskiego espresso. To 30 ml kawy w czystej postaci, podanej w niewielkiej filiżance.
- Doppio - z języka włoskiego słowo to oznacza podwójny. W świecie kawy to nic innego, jak napój przygotowany z dwóch porcji espresso.
- Lungo - w porównaniu do espresso solo czy doppio, jest to mniej intensywny napój, a to za sprawą większej ilości wody na jedną porcję tzw. "przedłużonego" espresso. Dlatego, jeśli wolisz delikatniejszy smak kawy - to opcja dla Ciebie!
- Caffè corretto to pobudzająca alternatywa dla tych, którzy lubią eksperymentować i dla tych, którzy nie zamierzają wsiadać po niej za kierownicę. Caffè corretto to espresso urozmaicone dodatkiem alkoholu, dlatego jest to raczej propozycja na popołudnia po pracy. Może być to likier, grappa, sambuca a nawet whisky czy brandy.
- Macchiato - w tłumaczeniu na język polski słowo to oznacza “splamiony”, a kawa tak nazywana to espresso “splamione” odrobiną spienionego mleka.
- Con panna - do tradycyjnej porcji espresso dodajemy bitą śmietanę.
- Romano - orzeźwiające espresso z dodatkiem cytryny! Podawane z plasterkiem cytryny, bądź skórką cytrynową zamoczoną jednym końcem w kawie, oraz przetartym nią wcześniej brzegiem filiżanki.
- Café cubano - pochodzi z Kuby. Espresso wlewa się na porcję brązowego cukru, a następnie miesza. W zależności od sposobu przygotowywania, cukier można zmieszać ze zmieloną kawą jeszcze przed zaparzeniem.
- Affogato - to kolejna propozycja dla smakoszy. Affogato to jedna porcja espresso, w której topi się gałka lodów waniliowych... Lubimy to!
- Café bonbon - ciekawa wersja dla łasuchów. Espresso z mlekiem skondensowanym, które po dodaniu, dzięki swojej gęstości opada na dno, nie mieszając się z kawą. Najczęściej podawana w przezroczystych szklankach aby widoczne były warstwy. Należy wymieszać przed spałaszowaniem :-)
- Café con Hielo - to po hiszpańsku po prostu espresso z kostkami lodu. Podawane oddzielnie, a dopiero po chwili espresso należy przelać do szklanki z lodem. Doskonałe na letnie dni.
Wykorzystując espresso, jako bazę można stworzyć naprawdę wymyślne napoje. Jeśli, jakimś cudem znudziło Ci się prawdziwe espresso lub zwyczajnie nie jesteś jego zwolennikiem albo chcesz rozwinąć skrzydła jako domowy barista, korzystaj z naszych propozycji. :-)
-----
Do aromatycznego espresso polecamy naszą mieszankę firmową Espressto.