DostawcaDarmowa dostawa od 111 zł
Ikona zwrotu100 dni na zwrot
Szybka wysyłkawysyłka w 24h!

Spójrz na naszą wyjątkową, różową czekoladę! Jeśli na jej widok przychodzą Ci na myśl sztuczne barwniki – zatrzymaj się i przeczytaj! Wiesz, że to całkowicie naturalna czekolada? Pierwsza różowa czekolada, czyli czekolada ruby została wyprodukowana przez mistrza! Barry Callebaut, u którego przeszliśmy cykl szkoleń, jako pierwszy wyprodukował ten smakołyk. Pierwsza tabliczka pojawiła się w 2017 roku, więc jest to stosunkowo młoda atrakcja. Najważniejsze jest to, że - wbrew pozorom - nie zawiera żadnych barwników i jest produkowana tylko z naturalnych surowców! Poznajcie się i wyruszcie razem w podróż smaku i nowych, czekoladowych doznań!

Czekolada rubinowa, czyli gdzie tu naturalność?

Jak to – rubinowa? Jak to - naturalna? Skąd więc pochodzi jej kolor? Chętnie odpowiemy! Sekretem są niesfermentowane lub fermentowane nie dłużej niż 3 dni ziarna rubinowego kakaowca – ruby cocoa. Dzięki prażeniu w odpowiedni sposób, wydobywany z niego ten niezwykły fioletowo - rubinowy kolor. Ziarno kakaowca, z którego jest wytwarzana rośnie na Wybrzeżu Kości Słoniowej, w Brazylii i Ekwadorze. Czekolada ruby w efekcie obróbki jest kremowa, gładka, o przyjemnej konsystencji. Wyczujesz w niej intensywny owocowy smak ze świeżą nutą, lekko kwaskową. Chociaż czekolada ruby wprowadzona została na rynek w 2017 roku – do dziś jest ciekawostką i atrakcją, której niewielu miało okazję skosztować.

Połączenia – te klasyczne i te całkiem zaskakujące. 

Naszą ruby łączymy z pysznymi dodatkami - dodajemy do niej nie tylko orzechy, ale także inne ciekawe dodatki, które grają nam w duszy!. Aby dobrać czekoladzie ruby odpowiednie towarzystwo, postawiliśmy na liofilizowane owoce: jeżyny, figę, pitaję, aronię czy żurawinę. Każde nowe połączenie, które wyszło z Baumgart Chocolatier było dla nas, jak odkrycie! Rubinowa czekolada jest tak charakterystyczna, że w połączeniu z owocami, które znamy, tworzy zupełnie nową jakość. Zaraz po liofilizowanych owocach, poszliśmy o krok dalej i połączyliśmy ją z płatkami jadalnych kwiatów! Jak szaleć, to szaleć - tak wyjątkowa czekolada zasługuje na wyjątkowe towarzystwo! 

Czy czekolada ruby to pełnoprawna czekolada?

Czekolada różowa traktowana jest jako najnowszy przysmak w świecie łakoci. Jej smak trudno porównać do innych – nic dziwnego! Wytwarzana jest z ziaren kakaowca, nie ma w niej żadnych barwników, nie znajdziesz w niej ulepszaczy. Fajną opcją jest to, że można ją spożywać jako czekoladę w kostkach, oblewać nią bakalie, ale także topić i wykorzystać jako polewę do deserów. Dobrym pomysłem są też praliny, batony, a nawet herbatniki z czekoladą ruby. Wszystko przed nami! Mniam! Czy ruby jest więc pełnoprawną czekoladą? Na pewno znajdą się sceptycy, jednak my do nich nie należymy! Wręcz przeciwnie. Lekko jagodowo – owocowy smak czekolady skradł nasze serca i jesteśmy dumni z tego, że rubinowa czekolada wkroczyła w nasze szeregi, a jej barwa i smak wypełnia naszą manufakturę i sklepy! 

Ten jeden patent i inne patenty.

Warto wspomnieć, że czekolada ruby została opatentowana przez firmę Barry Callebaut. Oni także są jedynymi dostawcami różowej czekolady. Aby dojść do momentu otrzymania pełnowartościowej, pysznej czekolady ruby, musiało upłynąć 10 lat prac, prób i błędów. Czy było warto – oceńcie sami. Inne patenty na różową czekoladę to przede wszystkim przechowywanie jej w oryginalnym opakowaniu, ponieważ jest wrażliwa na światło słoneczne, wilgoć i utlenianie. Ksztalt i kolor zachowa w miejscu, które nie jest narażone na promienie słońca i jest suche. Warto wiedzieć, że czekolada ruby dobrze łączy się ze składnikami rozpuszczalnymi w tłuszczach, jednak te, które rozpuszczają się w wodzie nie są jej sprzymierzeńcami. 

Czy róż to nowa biel?

Kiedy odkryto białą czekoladę, a było to aż 80 lat temu, grono sceptyków nie było małe. Ba! Do dziś znajdują się osoby, które nie dają prawa białej czekoladzie nazywać się czekoladą. Na szczęście zdania są podzielone. Dziś z białej czekolady wytwarza się różne słodkości, Ruby chocolate miała swoją premierę w 2017 roku. To już pięć lat, kiedy jest na rynku, a wciąż budzi emocje, jednocześnie będąc zaskoczeniem dla wielu. Czy czekolada ruby podzieli los białej i stanie się powszechna, acz kontrowersyjna? Zobaczymy. My dokładamy wszelkich starań, by rubinowy smakołyk opuszczał Baumgart Chocolatier pyszny, piękny, jakościowy, a także z elementem zaskoczenia, takim, jak pitaja czy figa. Daj szansę sobie i tej nowej, niepowtarzalnej czekoladzie. Skosztuj, sprawdź i wiedz, że istnieje prawdziwie naturalna różowa przyjemność. 

Wiesz, że polska premiera czekolady różowej miała miejsce w Bydgoszczy?

Dlaczego warto
Kupujesz u producenta
Produkty od
producenta
Świeżo palona kawa
Świeżo palona
kawa
Czekolada belgijska
Prawdziwa belgijska
czekolada
Gwarancja zadowolenia
Gwarancja zadowolenia
Piksel do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl