Kawa Nikaragua SHG EP Maragogype scr 20 to kawa speciality, która uzyskała 82,5 pkt w punktacji SCA, dostępna tylko w wersji ziarnistej.
Wyjątkowe, duże ziarna, tzw. „słoniowate” pochodzące z wulkanicznych gleb Nikaragui. Wysoka uprawa, powyżej 1500 m n.p.m. Pełne body, znakomity balans oraz zrównoważona kwasowość.
Nuty smakowe: prażone orzechy, miód, czekolada
Objaśnienia:
- SHG (Strictly High Grown) oznacza wyłącznie wysoką uprawę, na ponad 1500 m n.p.m., gdzie zanieczyszczenie środowiska oraz choroby roślin są znacznie mniejsze, a dojrzewanie owoców trwa dłużej, prze co uważane są za jedne z najszlachetniejszych. Wpływa to na dużo bardziej rozbudowany profil smakowy ziaren. SHG wymiennie jest używane z SHB (Strictly Hard Beans)
- EP (European Preparation) – wyselekcjonowane ziarna poddane dodatkowej kontroli jakości na rynek europejski.
- Punktacja SCA (Specialty Coffee Associacion) - kawy, który uzyskały punktację powyżej 80 (na 100) od międzynarodowej organizacji SCA to gwarancja najlepszej jakości kawy speciality.
- Maragogype - bardzo duże ziarno tzw. słoniowate, dochodzące nawet do 2 cm długości,
- SCR 20 - największy numer sita dla kawy zielonej (od 8 do 20), oznacza 20/64 cala. Ziarna te występują dość rzadko. Im większe ziarna tym bogatszy i szlachetniejszy bukiet.
Polecana do ekspresów ciśnieniowych oraz szczególnie do metod alternatywnych, które wyciągają z ziaren unikatowy smak oraz nuty.
Wszystkie nasze kawy są wypalane w tradycyjnym bębnowym piecu, tzw. palenie mistrzowskie lub tradycyjne, dzięki czemu wydobywamy z ziaren najlepsze walory smakowe (w odróżnieniu od palenia przemysłowego).
Opakowanie: 200g