DostawcaDarmowa dostawa od 99 zł
Ikona zwrotu100 dni na zwrot
Szybka wysyłkawysyłka w 24h!
Opcje przeglądania
Producent

A gdyby tak podripperować swoją kawę?

Przedstawiamy nie lada gratkę dla miłośników alternatywnych metod parzenia kawy! Dripper! Co w nim niezwykłego? Między innymi to, że za niewielką cenę pozwala zaparzyć kawę na absolutnie najwyższym poziomie. Choć z wyglądu przypomina zwykły lejek, zapewniamy, że ma dużo do zaoferowania nawet tym, którzy sceptycznie podchodzą do jego możliwości. „Drip” oznacza kapanie, oznacza, że coś leci sobie lekkim ciurkiem, dlatego kawa parzona w dripperze powinna waśnie ciec spokojnie stałym, niewielkim strumieniem. Fakt, parzenie kawy za pomocą drippera wymaga trochę więcej baristycznej wprawy, jednak jest absolutnie do opanowania. Podejmiesz się wyzwania?

Dripper - co to właściwie za cudo?

Właśnie - cudo! Dripper do kawy jest tak genialny w swej prostocie, że nie sposób powiedzieć o nim inaczej, niż - cudowny wynalazek. Jest to urządzenie, w którym zaparzysz kawę (lub herbatę) metodą przelewową. To prosty i niedrogi gadżet, który sprawi, że Twoja kawa będzie bardzo aromatyczna i wyrazista. Dzięki niemu w jasno palonych kawach wyczujesz nuty kwiatowe, czekoladowe czy owocowe. Wszystko dzięki niepozornemu naczyniu w kształcie stożka, które wyglądem przypomina filiżankę z podstawką, ze ściankami nachylonymi pod kątem 60 stopni. To właśnie dlatego nazywa się je v60 dripper. Najczęstsze pojemności to te od 350 ml do 750 ml. Oczywiście wybierz tę, z którą najbardziej Ci po drodze. Kawa przyrządzana za pomocą drippera ma więcej kofeiny, niż espresso, jest delikatna i czysta. Warto spróbować, ponieważ efekt jest wart podjęcia prób.

Decyzja zapadła, tylko… który wybrać?

Być może zastanawiasz się, jaki dripper wybrać: dripper plastikowy czy dripper ceramiczny? A może może szklany? Po pierwsze każdy dripper jest piękną ozdobą kuchni, prezentuje się cudownie i może stać na blacie czy półce. Druga kwestia, to nasze preferencje. Kluczowa jest powtarzalność smaku, jaką możemy osiągnąć.

Pierwsze, co robimy, chcąc zaparzyć kawę w dripperze jest rozgrzanie go gorącą wodą. Te metalowe lub ceramiczne wyglądają pięknie, na pewno są milsze dla oczu, niż plastikowe, jednak temperatura, do jakiej je rozgrzejemy, będzie opadała szybciej. Oznacza to, że jako początkujący nie będziemy prawdopodobnie w stanie zrobić takiej samej kawy ponownie. Dlatego na początek polecamy wybrać dripper plastikowy, który utrzyma swoją temperaturę przez cały czas parzenia. Po nabraniu wprawy i rozkochaniu się w smaku kawy przygotowanej tą metodą - można sięgnąć po inne, bardziej wymagające w użytkowaniu drippery.

Masz już swój dripper - jak używać, by poczuć różnicę?

Masz już swój dripper? Być może jest to dripper hario, jeden z najbardziej popularnych dripperów na rynku! To jednak nie wszystko - musisz wiedzieć, co zrobić, by Twoja kawa była wyjątkowa. Dobre chęci na posterunku? To świetnie! Potrzebujesz jeszcze trochę wiedzy i od tego właśnie masz nas!

Pierwszą istotną informacją jest ta, że parząc kawę w dripperze, na każde 100 ml wody przypada około 6 gramów kawy. Chcąc zaparzyć półlitrowy dzbanek brunatnego napoju, potrzebujesz około 30 gramów kawy. Pamiętaj także, że warto jest użyć ziaren świeżo zmielonych, jednak zwróć uwagę na ich grubość. Jeśli zmielisz je na zbyt małe, może okazać się, że czas parzenia znacznie się wydłuży, a sama kawa nie będzie klarownym napojem. Z kolei zbyt grubo zmielone ziarna mogą sprawić, że woda przesączy się zbyt szybko, a kawa zostanie pozbawiona swojej barwy i przede wszystkim - kofeiny.

O czym jeszcze warto wiedzieć?

Podczas swojej przygody z dripperem, zwróć uwagę na jakość wody, której używasz do parzenia kawy. Nie rezygnuj z jej przefiltrowania przed rozpoczęciem parzenia. Dzięki tak przygotowanej wodzie, poczujesz, prawdziwy smak kawy. Nie zapomnij także, by przed zalaniem poczekać chwilę, aż woda, która się zagotowała obniży swoją temperaturę o 3 - 5 stopni. Dlaczego? Dlatego, że wrzątek parzy kawę aż nadto, co sprawia, że jej smak zwyczajnie się zmienia. Niekoniecznie na lepsze. Używaj także dobrych filtrów, które nie pozostawiają papierowego posmaku. Dla pewności jednak możesz taki filtr namoczyć we wrzątku. Sprawi, że posmak zniknie. To, co najważniejsze już wiesz. Pozostało tylko wiedzieć…

Jak parzyć kawę w dripperze - zrób to z nami krok po kroku.

Nareszcie! Wiesz już wszystko, co niezbędne. Przystępujemy więc do parzenia kawy. Jak każdy zaparzacz do kawy, dripper wymaga szczególnego traktowania. Warto się przyłożyć, bo odwdzięcza się niezwykłym smakiem napoju.

1. Włóż papierowy filtr i przelej go wrzątkiem, by papierowy posmak znikł. Wylej wodę po kilkunastu sekundach. Twój dripper jest nagrzany, a filtr czysty.

2. Wsyp świeżo zmieloną kawę do filtra, który umieszczony został w dripperze.

3. Odmierz taką ilość wody, której potrzebujesz do zaparzenia kawy lub po prostu ustaw całe naczynie na wadze. Woda powinna mieć temperaturę pomiędzy 85 a 94 stopni. Najpierw wlej niewiele wody, by nastąpiło pierwsze, wstępne parzenie. To ważne, ponieważ właśnie w tym momencie aromat kawy rozkwita.

4. Teraz możesz powoli dolewać pozostałą wodę, jednak rób niewielkie przerwy. Cały proces powinien trwać około 3 minut. Niech kawa powoli sączy się do filiżanki lub serwera, a Ty delektuj się jej dźwiękiem i obrazem, który jest lepszy od filmu w TV.

5. Kiedy kawa zostanie zaparzona, wyjmij filtr z fusami i je wyrzuć. Kawę delikatnie zamieszaj i przelej do filiżanki. Pozostaje już tylko cieszyć się smakiem i aromatem.

Prawda, że nie jest to aż tak skomplikowane? Oczywiście, wymaga kilku prób i, być może błędów, jednak wierz nam na słowo - warto.

A może podrippujesz swoją kawę? Zapoznaj się z ofertą i wybierz swój ulubiony dripper. Niech Twoja kawa pokaże swoje głębokie oblicze. Zapraszamy!

Darmowa dostawa
Darmowa dostawa
od 99 zł
Płatności online
Szybkie i bezpieczne
płatności online
Szybka wysyłka
Wysyłka już w 24h!
100 dni na zwrot towaru
100 dni na zwrot
Piksel do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl