
Kawa parzona w Chemex’ie to świetna alternatywa dla osób, które lubią eksperymentować i odkrywać nieznane wcześniej oblicza tego napoju. Zastanawiasz się, jak ją przyrządzić?
Zanim jednak zaczniesz delektować się kawą o niepowtarzalnej lekkiej konsystencji, której przygotowywanie jest naprawdę ciekawym procesem, zachęcamy Cię do przeczytania naszego wpisu - Chemex - co kryje ta tajemnicza nazwa?
Pierwsze kroki
Na początku sam proces przygotowywania kawy w chemex’ie może Ci się wydać nieco skomplikowany. Kiedy jednak nabierzesz nieco wprawy, zobaczysz, że nie ma w tym nic trudnego. Jedyne czego potrzebujesz, to odrobina cierpliwości i czas, ponieważ kawa z chemex’u to nie kawa przygotowywana w pośpiechu. W ten sposób możemy uzyskać prawdziwie bogaty smak i odkryć różnice między odrębnymi gatunkami.
Przygotowanie
Co będzie Ci potrzebne do przyrządzenia kawy w Chemex’ie?
- kawa - ok. 7 g kawy na 100 ml wody
- młynek żarnowy z możliwością regulacji grubości mielenia
- filtr do chemexa
- woda - ok. 90°C
- dzbanek do wody
- waga
Zaczynamy!
Jak prawidłowo przygotować kawę w chemex’ie?
1. Złóż, a następnie umieść w chemexie filtr - musisz złożyć go na kształt rożka, po jednej stronie powinny znajdować się 3 warstwy papieru, natomiast po drugiej tylko jedna.
2. Wyparz filtr odrobiną wody - zwilż filtr wodą, a następnie wylej ją z naczynia.
3. Zmiel kawę - tak, aby uzyskać grubiej zmielone ziarna niż te do espresso, ale drobniej niż do frenchpress’a.
4. Zagotuj wodę, którą możesz potem przelać do dzbanka i odczekać chwilę aż jej temperatura spadnie do ok 90°C.
5. Wsyp na filtr ok. 7 g kawy na 100 ml wody.
6. Teraz stopniowo wlewaj 50 ml wody - bez pośpiechu, okrężnym ruchem. To czas, kiedy następuje tzw. pre-infuzja - woda spada na mieloną kawę. Potem zrób chwilę przerwy (maksymalnie 50 sekund) i dopiero po tym czasie zalej kawę pozostałą ilością wody. W trakcie przerwy drobinki kawy pęcznieją i uwalniają dwutlenek węgla (stąd nazwa rozkwitanie).
7. Bardzo ważne jest, aby czas od rozpoczęcia zalewania kawy do końca jej parzenia nie wynosił więcej niż 4 minuty.
8. Na sam koniec zdejmij filtr, bo Twoja kawa gotowa jest już do picia! ;-)
Prawda, że proste? Chemex, oraz pozostałe metody alternatywnego parzenia kawy, wydobywają z ziaren głębię aromatu oraz nuty smakowe.
-----
Do tej metody parzenia polecamy:
Kawy jednorodne z działu Single Origin
Kawę Etiopia Sidamo
Kawę Yellow Bourbon
