Blog Palarni Kawy Baumgart Kaffee

Jak przygotować kawę mrożoną w domu?

Na początku kilka słów o samym przygotowaniu bazy do kaw na zimno. Jeśli chcesz od razu przejść do przepisów - scrolluj w dół :-)

Baza do kaw mrożonych

Główną rolę we wszystkich rodzajach kawy mrożonej odgrywa oczywiście kawa, dlatego podstawową zasadą ich przygotowywania jest dobra baza. To właśnie ona decyduje o końcowym smaku, zwłaszcza jeżeli decydujemy się ją pić bez dodatków. Najlepsze do tego będą wysokiej jakości ziarna z palarni kawy, które w przeciwieństwie do tych zwykłych sklepowych, nie leżą długo w magazynach, a także gwarantują bogaty aromat i głęboki smak. Ziarna dobieramy według osobistych preferencji smakowych.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie naszej bazy – jeżeli posiadamy w domu ekspres, najlepsze będzie espresso w wersji pojedynczej, chwilę przedłużonej lub podwójnej (espresso doppio). Jeżeli nie dysponujemy ekspresem, bazę możemy przygotować w specjalnych dzbankach do kawy mrożonej, tzw. Ice coffee makers. Posiadają one dripper (miejsce na papierowy filtr i wsypanie zmielonej kawy) oraz specjalną wkładkę na lód, do której wkładamy kostki lodu i całość powoli zalewamy gorącą kawą. Lód schłodzi świeżo zaparzoną kawę i gotowe!

Cold brew

Trzecim sposobem, i najdłuższym na przygotowanie kawowej bazy jest tzw. cold brew, czyli kawa macerowana na zimno. Cold brew to nie kawa, którą przygotujemy na szybko, chwilę przed wyjściem z domu. Potrzebna nam będzie odrobina cierpliwości, ale nagroda z pewnością jest tego warta. Jak się zapewne domyślacie, do przygotowania cold brew nie będzie nam potrzebna gorąca woda. W zamian za to będziemy musieli uzbroić się w cierpliwość, ponieważ zmielone ziarna kawy należy zalać zimną wodą i pozostawić tak na aż kilkanaście godzin. Rezultatem jest orzeźwiający napój pozbawiony odczuwanej czasami w kawie odrobiny kwasowości. Dla spotęgowania pobudzających doznań najlepiej wybrać rześkie odmiany arabiki.

Jak przygotować cold brew?

Przyrządzenie cold brew to naprawdę proste zadanie, choć trochę czasochłonne. Na litr wody potrzebne nam będzie 200 g kawy. Do przygotowania cold brew najlepiej sprawdzi się ta świeżo palona. Pierwszym krokiem jest oczywiście wsypanie kawy do naczynia. Aby przyrządzić prawdziwą cold brew, przyda nam się specjalna butelka Hario Mizudashi Coffee Pot, która ułatwi całe przedsięwzięcie, albo popularny french press. Następnie dokładnie dokładnie mieszamy kawę z wodą i pozostawiamy napój na ok. 12 godzin. Po upływie tego czasu powinno się przefiltrować kawę, jeżeli korzystamy z french pressa, można dodatkowo użyć papierowego filtra przelewając kawę do nowego naczynia.

Nasze przepisy na kawę mrożoną:

FRAPPE

Do szklanki wkładamy kilka kostek lodu, a następnie zalewamy mlekiem, możemy wybrać także roślinne. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej bazę, np. espresso. Kawa zacznie delikatnie mieszać się z mlekiem i otrzymamy do podana piękny wizualnie napój, który można wymieszać przed spożyciem.



ESPRESSO TONIC

Propozycja dla fanów gorzkich smaków toników. Do szklanki wkładamy kilka kostek lodu, a następnie zalewamy do 3/4 wysokości tonikiem. Dopełniamy espresso. Wykańczamy plasterkiem cytryny bądź limonki.



COLD BREW

Do szklanki wkładamy kilka kostek lodu, a następnie zalewamy je wcześniej przygotowaną kawą macerowaną. Dla fanów klasycznych smaków, jest to już gotowy napój. Jednak dobrym pomysłem na urozmaicenie, jest dodanie do niej limonki wraz z miętą. Ten pomysł spodoba się szczególnie fanom mohito!



KAWA MROŻONA Z BITĄ ŚMIETANĄ

Do przygotowania tego napoju niezbędny będzie blender. Wrzucamy do niego kostki lodu, wlewamy naszą bazę kawową (czyli np. espresso albo kawę cold brew), ok. 150-200 ml mleka zwykłego bądź roślinnego, dodajemy cukier, jeśli preferujemy kawę na słodko. Można dodać także gałkę lodów waniliowych, albo łyżeczkę kakao! Zamykamy kielich i blendujemy wszystko na gładką masę. Przelewamy do szklanki i dekorujemy bitą śmietaną. Możemy także posypać wierzch startą czekoladą i gotowe!



AFFOGATO

Do filiżanki do cappucino lub szklanki 200 ml wkładamy gałkę lodów waniliowych. Następnie wlewamy gorące espresso i podajemy od razu. W wersji dla łasuchów całość można polac sosem karmelowym lub czekoladowym.


-------------------------------

Do kaw mrożonych na bazie espresso polecamy naszą mieszankę firmową Espressto, a do kaw na bazie cold brew White Brasil lub Yellow Bourbon.


Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów