Blog Palarni Kawy Baumgart Kaffee

Jak parzyć herbatę?

Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Od sposobu jej zaparzania zależy to, jak będzie smakować i jak wpłynie na nasz organizm. Przygotowaliśmy prostą infografikę, w której zawarte są wszystkie niezbędne informacje na temat parzenia różnych gatunków herbat.

Na co ma wpływ długość parzenia herbaty?

Długość parzenia wpływa przede wszystkim na smak naparu oraz oddziaływanie pobudzające. Najprościej mówiąc, im dłużej trwa zaparzanie - tym smak będzie intensywniejszy. Może wystąpić również delikatna goryczka. W przypadku kiedy zbyt długo będziemy parzyć herbatę, goryczki będzie zdecydowanie za dużo. Jest to często popełniany błąd, spowodowany brakiem wiedzy, który kończy się stwierdzeniem "jakaś gorzka ta herbata". ;-)

Właściwości pobudzające dotyczą tylko herbat czarnych, zielonych, białych i czerwonych z naszego zestawienia. Podczas ich zaparzania, w pierwszych 3 minutach pobudzająca teina nie wiąże się z taninami. Po 3 minutach związki zaczynają się wiązać i działanie będzie bardziej relaksujące. Warto w tym momencie przypomnieć, iż taniny odpowiadające za cierpkość w herbacie, to przeciwutleniacze o działaniu antyoksydacyjnym czyli walczą z wolnymi rodnikami w naszym organizmie (wolne rodniki wywołują choroby i przyspieszają procesy starzenia). Dlatego kiedy zastanawiasz się, czego by się tu napić - zdecydowanie postaw na herbatę!

Na co zwrócić uwagę chcąc zaparzyć herbatę?

Duże znaczenie będzie miała jakość herbaty. Zalecamy kupowanie wysokogatunkowych herbat liściastych. Oddają w pełni smak i aromat tego wyjątkowego napoju. 

Po drugie - woda. Najlepsza będzie woda źródlana, butelkowana czy przefiltrowana z kranu. Uwierzcie, że różnica w naparze z pływającym osadem od twardej wody i bez, jest ogromna!

Jak długo i w jakiej temperaturze parzyć herbatę?

Poniżej przedstawiamy grafikę, w której zawarte są główne rodzaje herbat, jak i czas ich parzenia, wysokość temperatury wody, jaką ją zalewamy. Dzięki temu poradnikowi nasza herbata będzie poprawnie zaparzona i wydobędziemy z niej głęboki aromat i smak. Możecie ją wydrukować i wywiesić w kuchni, albo po prostu zapisać w telefonie, aby mieć zawsze gotową ściągę:



Ilość suszu:

Podaliśmy sugerowaną porcję herbaty, w łyżeczkach, na filiżankę 200ml.

Temperatura:
96°ma świeżo zagotowana woda
85°ma zagotowana woda po ok 5 minutach
70°ma zagotowana woda po ok. 10 minutach

Czas parzenia:
Zależy od herbaty oraz preferencji smakowych. Herbaty drobniej pocięte należy parzyć krócej, a te o dużych, zwiniętych liściach dłużej.

Ilość zaparzeń:
Tyle razy możemy śmiało zalać te same liście. Faktem jest, że napary z kolejnych zaparzeń smakują nieco inaczej oraz różnią się ilością wydzielanych związków.

Jeśli wcześniej nie przywiązywałeś uwagi do sposobu parzenia herbaty, to mamy nadzieję, że teraz zaczniesz :-) Herbaty odpowiednio zaparzone są przepełnione niesamowitym smakiem i aromatem, pozbawione goryczki o pięknym kolorze. Potrafią zachwycić na nowo osoby, które nie przepadają za herbatą, gdyż znają smak jedynie zwykłej ekspresowej.

-------------

Polecamy jedną z naszych kwiecistych propozycji na bazie zielonej herbaty: Zielona Łąka 50g

Tagi:

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów